Det er mange måter å spare strøm på. Uansett om det er for lommeboken eller miljøet sin skyld, så er det smart å ta noen enkle grep for å spare strøm i boligen. Ved å blant annet endre vanene for hvordan du varmer opp boligen, bruker varmtvann og tar vare på strømkildene, kan både lommeboken din og miljøet få det bedre.

Ta strømsparingen et steg videre😎

Ved å se på et gjennomsnittlig strømforbruk for en norsk bolig, ser vi at oppvarming og varmtvann har den høyeste delen av forbruket. Det finnes både store og små grep en kan ta for å redusere strømforbruket av både oppvarming og varmtvann, men også andre strømkilder.

Vi gir deg noen konkrete sparetips for hvordan du bedre kan kontrollere strømforbruket ditt, uten at det går ut over komforten i hverdagen. Tidligere har vi listet opp våre beste strømsparetips innenfor oppvarming, varmtvann, elektriske apparater og belysning.

Ønsker du å ta strømsparingen et steg videre og spare både miljøet og lommeboken, kan du følge disse 12 tipsene.

1. Skru av varmekilder og lys det ikke er nødvendig å ha på når du er bortreist på ferie.

2. Pass på at du skrur kranen ordentlig igjen på både vask og dusj. Drypper kranen så bytt pakninger. Tall viser at du kan sløse bort 500 kr i året på dryppende kraner.

3. Kjøl ned mat før du setter den i kjøleskapet eller fryseren. Da blir det ikke brukt unødvendig strøm på å regulere temperaturen på grunn av varmen fra maten.

4. Tin opp fryst mat i kjøleskapet. På den måten tar du vare på kulden.

5. Varm opp maten mest mulig effektivt. Bruk lokk på kjelen og ha rett størrelse på stekeplata til den kjelen eller stekepanna du bruker.

6. Ikke hell ut varmtvann før det er avkjølt til romtemperatur. På denne måten utnytter du all varmen fra vannet til å varme opp rommet.

7. Ta en kort og effektiv dusj. Etter oppvarming av rom, er det oppvarming av varmtvann som drar mest strøm.

8. Sørg for å ha riktig temperatur i både kjøleskap og fryser. Kjøleskapet skal ha 5 grader og fryser -18 grader. Hver ekstra grad øker energiforbruket med ca. 10% for kjøleskapet og 6% for fryseren.

9. Unngå å plassere kjøleskap og fryser nær en varmekilde. Fryseren bruker mindre strøm hvis den står i et kaldt rom, for eksempel en bod eller kjeller.

10. Fyll fryseren opp med mat. En full fryser bruker mindre kraft enn en tom.

11. Koble til kaldtvann på oppvaskmaskinen. Maskinen vil selv varme opp vannet den trenger i programmet sitt. Her kan du spare inn 30% av forbruket.

12. Ikke sett store møbler rundt varmeovner. Da må ovnen jobbe hardere, den bruker mer energi og hindrer at varmen sprer seg rundt i rommet