Hos Vibb har vi fokus på å bruke strømmen smartere for å få et lavere forbruk. Et av tiltakene du som forbruker kan gjøre er å redusere antall klesvask. De fleste vet at vaskemaskinen drar mye strøm, så det lønner seg å kjøre fulle maskiner for å spare strøm. Visste du også at dersom du klarer å kutte ned på antall klesvask, sparer du ikke bare miljøet for energi, men også for store mengder mikroplast?

20-35% av mikroplast i havet kommer fra klær

I dag er mikroplast fra tøyvask er stort miljøproblem, og klesvask er den fjerde største kilden til utslipp av mikroplast. Det kan løsne opptil 1900 plastartikler fra ett enkelt klesplagg i løpet av en vask, og opp mot 40% av disse plastartiklene ender opp i havet.

Spar miljøet for energi og plast, samtidig som du sparer penger

Vi har samlet noen enkle tips til deg.

  • Kjør full vaskemaskin. En halvfull maskin bruker like mye energi som en full maskin.
  • Vask klærne mindre. Det er fort gjort å slenge genseren i vaskemaskinen hvis du har fått en flekk. Mange flekker kan du enkelt fjerne med en fuktig klut. Klær som er laget av ull holder det for eksempel at du henger ut til lufting.
  • Kjør øko-programmene på vaskemaskinen. De tar kanskje litt lenger tid, men du sparer strøm.
  • Vask klærne mer skånsomt. Bare ved å redusere temperaturen på vasken med 10 grader sparer du energi, og de fleste plagg blir like rene. I tillegg er det mer skånsomt å bruke programmene finvask, syntetvask og ullvask.

Ønsker du å dra det litt lenger har vi listet opp noen ekstra grep du kan ta.

  • Ta i bruk en Guppy Friend. Dette er en vaskepose som fanger opp plastartikler så de ikke havner i havet.
  • Heng klær opp til tørk i stedet for å bruke tørketrommel.
  • Bruk miljøvennlige (Svanemerkede) vaskemidler.
  • Unngå bruk av tøymykner.

En ekstra bonus ved å vaske klær mindre og mer skånsomt, er at du unngår unødvendig slitasje og øker levetiden på klærne dine.

Når bør jeg sette på vaskemaskinen?

For å gjøre det enkelt for deg viser vi deg hvor mye strømmen koster akkurat nå i appen vår. På denne måten kan du ta noen enkle grep for å flytte klesvasken til timene med lavere strømpris.