Hos Vibb følger du spotprisen per time. Det vil si at strømprisen varierer hver time, hver dag. Det samme gjør forbruket ditt. Enkelt forklart beregnes fakturaen din basert på forbruk x strømpris innenfor en gitt time.

Spotprisen kommer direkte fra kraftbørsen Nord Pool og forbruket ditt har nettselskapet meldt inn til Elhub, hvor vi henter det ut i fra.

Prisen i kWh som er oppgitt på din faktura er din personlige snittpris i forhold til ditt forbruk. Det vil si at din gjennomsnittpris kan avvike fra andre Vibb-kunder og gjennomsnittsprisen som f. eks blir oppgitt i media. Husk at media ofte oppgir strømprisen uten moms.

Bruker du større andel av forbruket ditt i timer hvor strømprisen er høy, vil summen av alle timene trekke gjennomsnittsprisen opp. Bruker du større andel av forbruket ditt i timer hvor strømprisen er lavere, vil summen av alle timene trekke gjennomsnittprisen ned.

Skulle vi vist utregningen for hver time hadde fakturaen din fått over 700 linjer.

Eksempel: I en måned med 30 dager er det totalt 720 timer. For hver time regner vi ut hva du skal betale ved ta timesforbruk x timespot. Hver av disse 720 timene får et unikt beløp i kroner og øre. Når vi regner ut sluttsummen på din faktura summerer vi beløpet for alle 720 timene. For å vise din personlige gjennomsnittpris på fakturaen tar vi summen av de 720 timene og deler på totalforbruket ditt for samme måned.

I excel arket nedenfor har vi brukt strømregningen til Julie hos oss som et eksempel.

Hun hadde et totalforbruk i juli 2022 på 438,24 kWh og en total strømkostnad på 1390,-. Strømprisen Julie ser på sin faktura er altså hennes personlige snittpris som blir: 1390 kr / 438,24 kWh =3,17kr = 317 øre/kWh

I prissone 2 var gjennomsnittsprisen i juli 328,47 øre/kWh inkl. mva (262,78 øre/kWh ekskl. mva). Julie sin gjennomsnittspris var lavere og det betyr at hun har vært flink til å utnytte timer med lavere pris.

Nedenfor kan du se hele utregningen, time for time. Ops Ops: Veldig langt dokument.

Husk at strømstøtten kommer som fratrekk på fakturaen for nettleien fra ditt lokale nettselskap. Det vil si at strømregningen din vil bli fakturert på vanlig måte, uten kompensasjon, ettersom det gjennomføres over nettleien. Fratrekket skjer automatisk, så du trenger ikke å gjøre noe for å motta kompensasjonen. Dersom summen overstiger den månedlige nettleien, blir beløpet utbetalt til din bankkonto.