Alle nye smarte strømmålere har en utgang kalt home area network port (HAN-port). Dette er en fysisk utgang på strømmåleren din, som gir deg tilgang på detaljert informasjon om eget strømforbruk. Utfordringen er at denne informasjonen ikke er så lett tilgjengelig og vanskelig å tolke, for oss som ikke prater flytende elektriker. For å få tilgang på informasjonen må du koble til tilleggsutstyr, som for eksempel Oss-brikken. Slikt utstyr gir deg tilgang og eierskap til informasjonen fra HAN-porten.

Via HAN-porten vil du få tilgang på følgende informasjon om strømforbruket ditt⚡️

  • Strømforbruk i øyeblikket (effektuttaket), hvert 2,5 sekund.
  • Strømforbruk siste time.
  • Strømforbruk hittil i dag.
  • Spenningsnivå (kvaliteten på strømmen i stikkontakten)

Dette gir deg bedre oversikt over strømforbruket og du får muligheten til å agere på strømforbruket ditt her og nå. Ved å følge strømforbruket i sanntid kan du forsøke å unngå de høyeste pristoppene på strømmen. Du kan selv justere vanene dine eller legge inn automasjoner basert på strømforbruket ditt for å minimere forbrukstoppene. Ønsker du å automatisere strømforbruket ditt finnes det løsninger på markedet som i dag kombinerer strømdata fra HAN-porten med andre smarthjem tjenester. Det gjør det enklere for deg å optimalisere og jevne ut forbruket ditt, for å oppnå en lavere strøm – og nettleieregning.

Oss-brikken har i dag en integrasjon med Futurehome, hvor du kan styre spesifiserte laster slik at du ikke overstiger ønsket antall kWh. Ønsker du ikke gå over x antall kWh på et bestemt tidspunkt kan du sette opp en automasjon som for eksempel skrur av varmtvannsberederen i en time. Med ny nettleiemodell lønner det seg å jevne ut strømforbruket.

Slik åpner du HAN-porten🔓

Dersom du ønsker å koble tilleggstur i strømmåleren din må du huske å bestille åpning av HAN-porten. Av personvernhensyn vil den bare åpnes når du selv ber om det. Det er ditt lokale nettselskap som har ansvar for å åpne HAN-porten på din forespørsel. Som oftest kan du sende inn denne forespørselen via min side, hvor de fleste nettselskap har egne skjemaer for akkurat dette.