Det beste sparetipset er så enkelt som å bruke mindre strøm. For å kunne gjøre dette er det kjekt å vite hva du bruker mest strøm på, så det blir enklere å redusere forbruket.

Et gjennomsnittlig strømforbruk⚡️

Strømforbruket varierer fra bolig til bolig, men vil gjennomsnittlig fordele seg slik:

Her ser vi at det er oppvarming som har den desidert største delen av forbruket, mens elektriske apparater, varmtvann og belysning fordeler seg forholdvis likt. I mange tilfeller er det kun små justeringer og forandringer som må til for å gjøre en forskjell på strømforbruket, og for å skåne både miljøet og lommeboken. Mye er derfor gjort ved å ta et par grep og legg om noen enkle vaner. Her er våre topp 3 sparetips for hver av de fire kategoriene.

Oppvarming🔥

  1. Senk innetemperaturen med minst 1 grad. For hver grad du senker innetemperaturen med, sparer du rundt 5% av kostnadene til oppvarming. Prøv deg frem med å senke temperaturen med en grad eller to.
  2. Luft kjapt og intensivt. Ikke la vinduet stå på gløtt. Da kjøler du ned både gulv, vegger og tak. Trenger du litt frisk luft inn, luft kjapt og effektivt. Da sløser du ikke like mye med strømmen.
  3. Slå av varmen i alle rom som ikke er avhengig av oppvarming. Har du rom som trenger varme, men du ikke bruker så ofte – senk temperaturen.

Varmtvann💦

  1. Bytt til et sparedusjhode. Dusjopplevelsen blir den samme, men du kan spare over 50% varmtvann. I følge Enova kan du spare rundt 1000 kroner i året på å bytte til sparedusj.
  2. Kjør full oppvaskmaskin og skru av tørkeprogrammet. Det er ofte nok å kjøre et hurtigprogram med makstemperatur på 55 grader for å få ren oppvask.
  3. Kjør full vaskemaskin. Senk temperaturen og lufttørk så mye du kan. Visste du at dersom du klarer å kutte ned på antall klesvask, sparer du ikke bare miljøet for energi, men også for store mengder mikroplast?

Elektriske apparater📺

  1. Skru av alle elektriske apparater. En av de største strømtyvene er apparater som står i standby eller hvilemodus
  2. Trekk ut ladere til mobil, pc og andre lignende apparater. De bruker faktisk strøm selv om eksempelvis mobilen ikke er koblet til.
  3. Kjøp elektriske apparater som er A-merket. Disse er mest energieffektive.

Belysning💡

  1. Bytt til LED pærer. De lyser like god, trekker mye mindre strøm og varer 20 ganger så lenge.
  2. Skru av lyset når ingen bruker rommet. Denne sier seg selv, men fort gjort å glemme.
  3. Gå ned i watt. Det er ikke alle rom som trenger like sterkt lys. Bytt gjerne til dimmebrytere, det sparer strøm og du kan tilpasse belysningen bedre.

Ovenfor har vi nent de største og viktigste sparetiltakene. Har du lykkes med alle disse tiltakene og klart å endre vanene dine, kan du ta en titt på listen vår med 12 sparetips for viderekommende.