Vi bruker strøm hver eneste dag, fra vi legger oss til vi står opp. Til og med når vi sover bruker hjemmet vårt strøm. Vi trenger strøm for å holde huset varmt, dusje, lage mat, se på TV og mye mer. Strøm er rett og slett helt nødvendig, men hvordan fordeler egentlig strømforbruket seg?

Tall fra SSB viser at et gjennomsnittlig strømforbruk for en husstand i Norge er ca. 16.000 kWh. Hvor mye strøm ditt hus bruker og hvordan strømforbruket fordeler seg avhenger blant annet av størrelse på bolig, hvor mange som bor der og standarden på boligen.

  • En enebolig bruker i snitt 20.000 til 30.000 kWh i året
  • Et rekkehus bruker i snitt 15.000 kWh i året
  • En leilighet bruker i snitt 10.000 kWh i åre

Slik fordeler strømforbruket seg

For en familie på fire som bor i enebolig har Energi Norge laget et eksempel på hvordan energiforbruket kan fordele seg.

Uavhengig boligtype, er det oppvarming vi nordmann bruker klart mest strøm på. Jo mer elektrisk oppvarming du har, som for eksempel panelovner og varmekabler, jo større del av totalforbruket vil det utgjøre.

Varmtvann ligger på andreplass, da vi ofte bruker mye av dette i løpet av en dag. Vi trenger oppvarmet vann til blant annet dusj, oppvask og klesvask.

Rundt 9% av strømforbruket i norske hjem går til belysning. Mange har i dag allerede byttet ut gamle pærer med LED-pærer. Har du ikke allerede gjort dette, er det et godt tips for å spare litt strøm.

I hjemmet vårt har vi som regel flere elektriske apparater. Hver enkelt av disse bruker nødvendigvis ikke så mye strøm hver for seg, men summen utgjør ca. 15% av totalforbruket. Det er de store husholdningsapparatene som fryser, kjøleskap, vaskemaskin og tørketrommel som brukes mest strøm. Det er kanskje ikke så rart da de ofte er i bruk, noen hele døgnet.

Kjøkkenet er det rommet som bruker mest strøm. Det henger sammen med at vi ofte har både komfyr, oppvaskmaskin, vannkoker, brødrister og kaffetrakter her. Komfyren og oppvaskmaskinen er de største strømslukerne på kjøkkenet, men de andre apparatene tar en liten del av kaka da selve oppvarmingsprosessen drar en del strøm.

Hvor mye strøm bruker de ulike elektrsike apparatene?

Enova har laget en oversikt over hvor mye strøm de ulike elektriske apparatene bruker.

Forbruk (kWh/år)Kr/år (100 øre/kWh)
Komfyr600600
Oppvaskmaskin500500
Kjøleskap500500
Fryser600600
Tørketrommel500500
Vaskemaskin450450
Mikrobølgeovn7575
TV180180
Stereo4040
Kaffetrakter275275
Video/DVD8080

Dette er et gjennomsnitt av gamle og nye apparater, og det er viktig å merke seg at det er veldig stor forskjell på hvor mye strøm eksempelvis en gammel og ny vaskemaskin bruker.