
Regjeringen har foreslått en fastpris på 40 øre/kWh for strøm, kalt Norgespris. Inkludert moms betyr dette en pris på 50 øre/kWh, Målet er at ordningen skal tre i kraft fra 1. oktober 2025. Den 10. mars ble forslaget sendt ut på høring.
Kortversjonen
- Norgespris er en foreslått støtteordning fra Regjeringen med fast strømpris på 50 øre/kWh (inkl. moms).
- Planlagt oppstart: 1. oktober 2025.
- Frivillig ordning som gjelder for husholdninger og hytter i hele landet.
- Dersom spotprisen er høyere enn 50 øre/kWh, får du tilbakebetalt differansen over nettleiefakturaen.
- Dersom spotprisen er lavere, betaler du likevel 50 øre/kWh.
- For å unngå ekstra kostnader, velg en strømleverandør uten påslag og med lav månedspris.
- Sørg for å ha gjennomfakturering for å få én samlet faktura og unngå å legge ut for refusjoner.
Hva betyr Norgespris for deg?
Norgespris er ikke en fastprisavtale, men en statlig støtteordning – omtrent som dagens strømstøtte. Den fungerer slik:
- Hvis strømprisen er høyere enn 50 øre/kWh, får du penger tilbake.
- Hvis strømprisen er lavere enn 50 øre/kWh, må du betale 50 øre/kWh uansett.
- Norgespris er valgfritt og gjelder for hele landet, både husholdninger og hytter.
Hvordan fungerer det i praksis?
Detaljene er ikke helt klare ennå, men det ser ut til at Norgespris vil fungere relativt likt som dagens strømstøtteordning.
- Du tegner en strømavtale hos ønsket strømleverandør og velger Norgespris
- Du betaler alltid 50 øre/kWh + eventuelle påslag og månedspris. Derfor er det fortsatt viktig å velge en strømleverandør uten påslag og lav månedspris
- Nettselskapet beregner forskjellen mellom spotprisen og Norgespris og refunderer deg direkte via nettleiefakturaen – akkurat som dagens strømstøtte
Vil du holde deg oppdatert på Norgespris?
Registrer e-postadressen din, få beskjed når det er nyheter om Norgespris og vær den første som får tilbud når ordningen er klar.
Din e-postadresse vil kun bli brukt av Vibb for å holde deg oppdatert om Norgespris. Hvis du ikke lenger ønsker å motta oppdateringer fra oss, kan du enkelt fjerne deg fra listen ved å bruke lenken i e-postene.
Oppsummering av regjeringens forslag til Norgespris
- Årlig justering av Norgespris: Regjeringen foreslår at Norgespris justeres én gang i året og prisen gjelder fra 1.1 – 31.12. Unntaket er første året på 50 øre/kWh, som vil gjelde fra 01.10.25 – 31.12.26. Første justering av prisen vil skje 01.01.27
- Bindingstid: Kunder kan bestille Norgespris når som helst i løpet av året og vil ha bindingstid frem til 31.12 samme året. Unntaket er 2025, Norgespris som inngås i 2025 gjelder frem til 31.12.26
- Bestilling av Norgespris: Hvordan du bestiller Norgespris er det foreløpig ingen konkrete forslag på. Alternativene er hos strømselskapet, nettselskapet eller hos Elhub. Vi oppdaterer deg så fort det kommer flere detaljer rundt dette.
- Administrering og fakturering av Norgespris: Nettselskapet står for avregning av sine kunder, og for ut- og innbetalinger slik at sluttprisen kunden betaler for strøm tilsvarer Norgesprisen. Dette vil fremkomme av kundens nettleiefaktura, slik som under dagens strømstønadsordning. Les mer om hvorfor det er viktig å velge riktig strømselskap og strømavtale for å unngå å betale mer enn Norgespris på 50 øre/kWh her.
- Forbrukstak: Det er foreslått av ha et forbrukstak per måned på Norgespris. Overstiger du forbrukstaket går du over til å betale spotpris på forbruket over forbrukstaket.
Basert på forslaget til regjeringen vil det fortsatt være viktig, om ikke enda viktigere, å velge en strømavtale med 0,- påslag, lav månedspris og gjennomfakturering, for å unngå å høyere strømpris enn Norgespris på 50 øre/kWh. Du kan lese forslaget i sin helhet her.
Før du velger Norgespris er det to sentrale ting du må sjekke
- Velg et strømselskap med gjennomfakturering og unngå å legge ut for Norgespris:
- Da får du én samlet faktura for både strøm og nettleie. Vibb skal sørge for å ha gjennomfakturering med tilnærmet alle nettselskaper i Norge før Norgespris kommer for salg. Uten gjennomfakturering vil du ikke i praksis oppleve å få en fastpris på 50 øre. Da må du først betale spotpris til strømselskapet ditt og vente på refusjon fra nettselskapet.
- Når spotprisen i kundens prisområde er høyere enn Norgesprisen mottar kunden en støtte lik differansen mellom Norgespris og spotpris, og når spotprisen er lavere enn Norgesprisen avregnes kunden for forskjellen mellom Norgespris og spotpris. Beløpet som enten trekkes fra eller legges til kundens nettleiefaktura har regjeringen valgt å kalle et prissikringsbeløp. Beregningene gjøres time for time, og multipliseres med tilhørende forbruk i den enkelte time.
Figuren nedenfor er hentet fra høringsnotatet til regjeringen. Den viser prissikringsbeløpet som varierer med spotprisen (områdene markert i grønt og oransje). Etter avregning vil sluttsummen være at du som kunde har betalt 50 øre/kWh inkludert moms. Områdene markert grønt viser timene hvor spotprisen er høyere enn Norgesprisen, og kundene vil få et minusbeløp trukket fra på fakturaen. Områdene markert rødt viser timene hvor spotprisen er lavere enn Norgesprisen, og kundene vil bli få et plussbeløp lagt på fakturaen. Prissikringsbeløpet som du får på din faktura hver måned blir vil beregnes ut ifra antall timer der kraftprisen er over eller under Norgespris multiplisert med forbruket ditt.

- Sjekk påslag og månedspris hos strømselskapet ditt:
- Kunden må fremdeles ha en strømavtale med en strømleverandør. Kundene kan inngå den avtalen de selv ønsker med strømleverandøren, og fortsatt ha avtale om Norgespris.
- Hos Vibb betaler du faktisk Norgespris til 50 øre/kWh, uten påslag. Strømselskapene kan legge på ekstra kostnader. Hvis påslaget er 3 øre/kWh, betaler du egentlig 53 øre/kWh. Sammenlign derfor ulike avtaler før du bestemmer deg.
- Kundene må betale strømregningen i henhold til strømavtalen med sin strømleverandør. Kunden avregnes for Norgespris på sin nettleiefaktura, eventuelt fakturaen fra strømleverandøren dersom strømleverandøren gjennomfakturerer.
Lønner det seg med Norgespris?
Fornybar Norge er regnet på hva som lønner seg for husstandene, Norgespris eller fortsatt strømstøtte? Det avhenger av hvor i landet du bor, da strømprisene er ulik for i de forskjellige prissonene. Nedenfor ser du et eksempel fra Fornybar Norge.
De har tatt utgangspunkt i gjennomsnittlig strømforbruk for husholdninger i regionen. Pris og forbruk er regnet ut time for time i 2024.

Som tabellen viser vil kunder som bor i prissone 1,2 og 5 spare penger i løpet av et år med Norgespris, hvis man legger til grunn fjorårets forbruk og spotpris.
Ofte stilte spørsmål
Får jeg beskjed når jeg kan bestille Norgespris?
Alle våre kunder blir varslet så fort det er mulig å bestille Norgespris.