For den vanlige nordmann kan strømmarkedet virke komplisert, dyrt og rotete. Markedet strømmer over av avtaler, som er nesten umulig og skille fra hverandre. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at halvparten av de som har kjøpt strøm føler seg lurt og de færreste vet hva strømmen koster.

Slik fungerer strømmarkedet⚡️

Alle strømleverandører i Norge kjøper strøm fra kraftbørsen NordPool. Hver dag legger kjøpere og selgere inn sine tilbud på kraftbørsen, og deretter settes prisene for strøm for hver eneste time det neste døgnet. Som strømleverandør har vi derfor ingen mulighet til å påvirke eller spekulere i prisen.

Alle strømleverandører kjøper den samme strømmen til den samme prisen. 

Det er så enkelt som at mye strøm i markedet gir lavere pris, og stor etterspørsel fører til høyere pris. Derfor vil prisen ut til deg variere i samme takt som prisene på kraftbørsen.

Tilbud og etterspørsel styrer strømprisen📈

I Norge går mesteparten av strømmen til oppvarming, så strømforbruket stiger naturligvis om vinteren. Den høye etterspørselen stiger i takt med forbruket, som igjen fører til høyere strømpriser.

Som forbruker merker du nok svingningen på strømprisen mest fra sommer til vinter, men som nevnt så varierer prisen for hver time, hver eneste dag. Strøm er dyrest på morgenen når alle skal gjøre seg klare til skole og jobb, og på ettermiddagen når alle kommer hjem for å lage middag.

Høyt forbruk på samme tid, gir høyere strømpris.

Hvilken strømavtale skal jeg velge🤔?

Strømregningen er først og fremst basert på hvor mye og når du har brukt strøm, men sluttsummen kommer også an på hvilken avtaletype du har. Så kommer det store spørsmålet; hvis alle strømleverandørene kjøper den samme strømmen til den samme prisen, hvorfor er det da så mange ulike tilbud?

Det er et hav av forskjellige strømleverandører med ulike produkter, priser og avtalevilkår. Hvem orker å finlese ti forskjellige avtaler for å sjekke om du har tatt det beste valget? Det finnes ulike varianter av både spotpris, variabel pris og fastpris. Fakta er at uansett hvilken strømleverandør og avtale du velger, får du den samme strømmen levert i stikkontakten.

Strømmen er kjøpt inn til samme pris, men pakket inn ulikt når den selges ut til deg. Forbrukerrådets klare råd er å velge en spotprisavtale, da disse er billigst over tid.

Vi ser ikke poenget med å tilby en haug av forskjellige avtaler, som ikke er gunstige for forbrukeren. For å gjøre det enklest mulig for både deg og meg, har vi i Vibb valgt å kun tilby én strømavtale, som følger prisen på kraftbørsen time for time. Ingen ekstra og unødvendig kostnader på toppen. Du betaler akkurat det samme for strømmen som vi kjøper den inn for.