Vi er klar over at strøm ikke er det mest interessante i verden, men noen ganger kan det være lurt å ta en ekstra titt på hvilken strømavtale du har. Dessverre er det slik at du kan ha hoppet på et veldig bra tilbud for en stund tilbake, uten å være klar over at dette kun gjaldt for en gitt tidsperiode. Eller så har rett og slett strømleverandøren endret prisen på avtalen din uten at du har hatt mulighet til å få det med deg.

Forbrukerrådet har hyppig tatt opp problematikken om strømmarkedet i media, og sist i et webinar sammen med Energi Norge hvor direktøren i Forbrukerrådet trakk frem hvor mange som føler seg lurt av strømbransjen i dag.

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort viser at halvparten av de som har kjøpt strøm føler seg lurt. Men det er ikke det største problemet, det største problemet er at de faktisk blir lurt, sier Blyverket.

Mange strømleverandører bruker i dag kampanje – og introduksjonstilbud for å tiltrekke seg nye kunder. Utfordringen med disse tilbudene er at det er dårlig signalisert og merket hvor lenge tilbudet varer. Ofte er det svært lite informasjon om når prisen går opp og med hvor mye, det er som regel gjemt med liten skrift et sted. Dette ble også trukket frem av Blyverket i Forbrukerrådet i webinaret, som stilte spørsmålet om det bygger tillit når en strømleverandør varsler om prispåslag som nederste sak i et nyhetsbrev.

Mange strømleverandører bruker i dag “min side” for å varsle om prisendringer. Hvem går inn der jevnlig for å sjekke? Det viser seg også at du til og med kan ha blitt flyttet over på en annen avtaletype enn du først inngikk.

Derfor anbefaler vi deg å sjekke hvilken strømavtale du har inne på min side, som du logger deg på via hjemmesiden til strømleverandøren din. Kanskje har også din strømleverandør en app hvor du kan sjekke dette?

Fire ting du bør se etter i din strømavtale⚠️

1. Avtaletype

Sjekk om du har spotpris, variabel pris eller fastpris. I følge Forbrukerrådet bør du absolutt unngå variabel pris, da du kan risikere å betale to-tre ganger mer enn markedspris for strøm. Pass deg også for avtaler med “innkjøpspris”, da disse ofte ikke er rene spotpris avtaler, men en avtaleform med skjulte prispåslag. Den billigste avtalen over tid er spotpris avtaler.

2. Påslag

Hvor stort påslag (øre/kWh) har du? Jo høyere påslag en strømleverandør har, jo mer tjener de på strømforbruket ditt. Det er ofte denne delen av strømavtalen strømleverandører gjør endringer på, så vær ekstra obs på dette.

3. Fast månedsbeløp

Dette er en fast pris per måned som ikke avhenger av ditt strømforbruk.

4. Betaler du for tilleggsprodukter?

I sommer skrev Forbrukerrådet en artikkel om at mange strømselskapet selger dyre strømforsikringer som de færreste vil få nytte av. Forsikringene selges i kombinasjon med strømavtalene, ofte uten tilstrekkelig informasjon om pris og vilkår. Mange betaler derfor via strømregningen for tjenester de neppe trenger, og som de ikke vet de har. 

Mange strømleverandører markedsfører seg med grønn strøm, men du må huske at det ofte er du som forbruker som betaler ekstra for dette. Ta en ekstra kikk på vilkårene i avtalen din, og se om du betaler for såkalte opprinnelsesgarantier. Hvis strømleverandøren ikke har spesifisert kostnaden for opprinnelsesgarantier, men bakt det inn i strømprisen, anbefaler vi deg å ta kontakt med din leverandør og spørre hva du faktisk betaler for denne tilleggstjenesten. Det er helt supert at norske forbrukere og bedrifter ønsker å støtte fornybar energi, men du skal vite hva du betaler for det.

Noen enkle tips å følge hvis du vurdere å bytte strømavtale⚡

  1. Skrell vekk alt av fordeler og ekstratilbud.
  2. Glem kampanjetilbud.
  3. Ikke kjøp av telefonselgere eller gateselgere.
  4. Pristak, variabel pris, fastpris og lignende betyr som regel av prisen over tid ikke er den billigste.

Dersom du som forbruker skulle utnyttet dagens system maksimalt, ville du hoppet fra tilbud til tilbud. Altså bytte strømleverandør flere ganger i året. For de fleste er dette uhåndterlig. Hadde det ikke vært bedre om du visste at du hadde en rimelig og trygg strømavtale som fungerer i lengden, og du kunne stole på at avtalen du har inngått faktisk er den avtalen du får på sikt.

Det er her Vibb kommer inn i bildet. Vi vinker farvel til lokketilbud og villedende markedsføring. Hos oss får du kun én enkel og ærlig strømavtale, som er lik for alle. Det du ser er det du får, og du kan være trygg på at vi aldri flytter deg over på en annen dyrere avtale (vi har jo tross alt kun en avtale å tilby). Dette skaper forutsigbarhet for deg, og du kan bruke tiden din på andre ting enn strømshopping.